درخت قهوه برگ هایی همیشه سبز و زیبا دارد،نوعی نوشیدنی رایج است که از دانههای بوداده و آسیابشدهٔ گیاه قهوه به دست میآید. گیاه قهوه بومی مناطق نیمهگرمسیری آفریقا و برخی از جزایر جنوب و جنوب شرق آسیا است . گیاهی از تیره Coffee که بیشتر از یک سوم مردم جهان هر روز آن را به عنوان یک نوشیدنی محبوب می نوشند.
قهوه هم مثل بقیه گیاهان و میوه ها اگر به اندازه مصرف شود خواصی دارد.قهوه کمی اسیدی است و میتواند به علت داشتن کافئین بالا موجب تحریک انسان گردد.
درخت قهوه بین هفت تا 10 متر بلندی دارد و در هوای گرم و مرطوب رشد می کند. عطر گل های کوچک و سفید این درخت بی شباهت به بوی خوش گل یاسمن نیست.
امروز بر اساس آمارهای به دست آمده، حدود 89 درصد از مردم جهان قهوه و چای یا هر دو آنها را میل می کنند و حدود 30 درصد از مردم دنیا قهوه را به هر نوشیدنی گرم دیگر ترجیح می دهند.
انواع قهوه
لیبریکا
گونه لیبریکا در ارتفاعات کم، در مالزی و آفریقای غربی پرورش مییابد.
لیبریکا کمتر از 1% از بازار تجارت را به خود اختصاص داده است. در فنجان غلیظ و تند بوده، اما همچنان طرفداران خاص خود را در برخی از کشورها دارد. این گونهی قهوه، در فیلیپین به باراکو معروف است. دو زیرگونه معروف از لیبریکا وجود دارد. liberica var liberica ، که به آن گونه Liberica یا Liberian گفته میشود و C. liberica var. devevrei ، معروف به Excelsa .تعدادی از انواعمختلفآن در ماداگاسکار و جزایر ماسکارین وجود دارد که فاقد کافئین هستند یا مقدار کمی کافئین دارند.
از جمله ای انواع مختلف فاقد کافئین، موارد زیر میباشند:
روبوستا
گونه روبوستا بیشتر در ویتنام، آفریقا، اندونزی و سایر بخشهای جنوب شرقی آسیا رشد میکند.
دارای مقادیر اسیدیته پایینتر نسبت به عربیکا و طعم شیرین کمتری بوده و بیشتر طعمهای زمینی و خاکی دارد. دانههای گونه روبوستا گرد و دانههای کوچکتری نسبت به #عربیکا است. دارای تقریبا 2 برابر بیشتر کافئین نسبت به عربیکا است و دانه آن بافت سلولزی محکمتری در مقایسه با دانه عربیکا دارد. در مناطقی با ارتفاع پایینتر رشد میکند و حدود 30% از قهوه تولیدی جهان را شامل میشود؛ مراقبت از درختان این گونه قهوه ، برخلاف عربیکا بسیار راحت بوده و برداشت میوههای این گونه غالبا ماشینی و توسط دستگاه میباشد.
این درختان بسیار مقاوم در برابر شرایط آبو هوایی و آفاتگیاهیبوده و بهطور متوسط یکسوم ارزان تر از قهوه عربیکا میباشد.
عربیکا
گونه عربیکا گیاهی همیشه سبز با برگهای بیضی شکل به رنگ سبز تیره میباشد.
این گونه از گونه های قهوه ، تا 6 متر میتواند ارتفاع داشته باشد. در مزارع به منظور برداشت ترجیحا توسط دست انسان و افزایش تغذیه گیلاسها تا حدود 3 متر از آن را نگه میدارند. گیاه عربیکا بیش از 50 سال میوه خواهد داشت، گرچه بعد از 30 سال عملکردش کاهش مییابد.
اسیدیته : پیچیدگی و ترکیبات طعمی موجود در گونههای عربیکا بدین معنی است که تنوعزیادی در عطر و طعمآن وجود دارد.
طعم گونه عربیکا
عربیکا بهطور کلی شیرینتر بوده و دارای یادداشتهایعطری و طعمی از میوهها، گلها، مرکبات و آجیل میباشد.
عربیکا در مقایسه با سایر گونه های قهوه گرانتر از قهوه روبوستا میباشد و این موضوع به دلیل کیفیت طعمی بالاتر و شرایط خاص کشت مانند آب و هوا، برداشت، نحوه فراوری و سایر موارد است، که نهایتا در قهوههای تخصصی معنی پیدا میکند.
شکل ظاهری گونه عربیکا
عربیکا معمولا بیضی شکل بوده و خط وسط دانه آن به شکل s است.
مبحث قهوه_تخصصی و حساسیت روی تمامی مراحل از مزرعه تا فنجان و کنترل تمام پارامترها و در نهایت امتیازدهی برمبنای پروتکل کاپینگ صرفا برای قهوه عربیکا در بین گونه های قهوه، معنی پیدا میکند و ما در صنعت قهوه، بخشی به عنوان قهوه_اسپیشیالیتی روبوستا نداریم و نهایت کیفیت طعمی در یک قهوه روبوستا، فاین روبوستا معنی پیدا میکند.